Реформа шкільного харчування: розбираємо основні зміни - Накипіло
Карточки

Реформа шкільного харчування: розбираємо основні зміни

1

Що сталося?

1 січня 2022 року почався основний етап реформи системи харчування в закладах освіти. У школах і дитсадках почали діяти нові норми (постанова Кабміну №305). Їх розробили, щоб діти їли більш здорову та різноманітну їжу в шкільних їдальнях.

За три тижні стало зрозуміло: багато батьків і дітей не задоволені новим харчуванням. Спробували розібратися в основних причинах невдоволення та в тому, що про це кажуть документи й творці реформи.

2

Що конкретно змінюється? Коротко

У раціоні дітей:
— збільшили кількість фруктів, овочів, молочних продуктів, м’яса та риби;
— додали спеції;
— обмежили кількість смажених страв, хліба, солі, цукру та жирів;
— заборонили сосиски і ковбасу, консерви, плавлений сир, солодкі булочки;
— запровадили сезонність меню.

Раніше меню складали для зимово-весняного й літньо-осіннього періодів року, а тепер враховується чотири сезони. Овочі та фрукти мають відповідати сезону — тоді вони найдешевші та найсмачніші.

Врахували потреби дітей з цукровим діабетом, харчовими алергією, целіакією, непереносимістю лактози та вродженими порушеннями метаболізму.

Щоб полегшити перехід на нові норми харчування, запропонували готове меню зі 160 страв. У ньому є традиційні українські рецепти (шпундра, вертута, полтавський борщ, львівський сирник, куліш з курячим м’ясом) та відомі світові страви (пастуший пиріг, синабон з корицею, чилі кон карне).

Поступово оновлюють харчоблоки: виділяють субвенції на нове обладнання та ремонти.

3

«Моя дитина не може їсти несолону кашу і пити чай без цукру»

Якщо у вашій їдальні взагалі перестали все солити і підсолоджувати — це порушення і  варто звернутися у Держспоживслужбу. Розробник нового шкільного меню Євген Клопотенко каже, що має бути перехідний період — кількість солі та цукру мають зменшувати поступово.

4

«У нас має бути вибір. Чому держава говорить мені, чим годувати мою дитину?»

МОЗ затвердило меню зі 160 страв, розроблене під керівництвом Євгена Клопотенка. 

На сайті реформи є збірник із технологічними картками, школи можуть ним користуватися без додаткових узгоджень. Проте «меню Клопотенка» не обов'язкове: кожен заклад освіти може розробити своє меню і затвердити його у Держпродспоживслужбі. Головне, щоб воно відповідало Постанові Кабміну №305.

У  постанові враховано потреби дітей з цукровим діабетом, харчовою алергією, целіакією, непереносимістю лактози та вродженими порушеннями метаболізму.

Якщо є пропозиції щодо нового меню, можна спробувати звернутися до адміністрації школи.

5

«Рецепти рецептами, а наші кухарі все одно не вміють готувати нові страви»

За весь час впровадження реформи не було єдиної державної програми з підвищення кваліфікації кухарів. Відомо, що в лютому–березні команда CultFood запустить в обласних центрах дводенні офлайн-тренінги для кухарів.

У Постанові №305 сказано, що засновники й керівники закладів мають організовувати підвищення рівня кваліфікації кухарів.

Але освіта все ж є одним з напрямків реформи шкільного харчування. Наприклад, МОН затвердило новий стандарт професійної (професійно-технічної) освіти зі спеціальності «Кухар дитячого харчування».

6

«У новому меню заявлені ризото і синабони, але моїй дитині дають жахливі каші. Хто за це відповідає?»

За організацію всіх процесів, пов'язаних з реформою, відповідають засновники й керівники навчальних закладів. З пропозиціями щодо змін варто звертатися до них. 

Про порушення, якщо адміністрація школи не реагує, треба повідомляти Держспоживслужбу (наприклад, через чат-бота у телеграмі). Порушення — це, наприклад, якщо заявлено, що у вашій школі впроваджують «меню Клопотенка», але страви не відповідають техкарткам цього меню. Або якщо меню взагалі не відповідає новим нормам, викладеним у постанові Кабміну, чи порушуються нові санітарні норми.

За словами в. о. начальника Держпродспоживслужби Харківщини Олександра Овчаренка, максимальний штраф за неузгоджене меню складає 425 гривень.

7

«У багатьох школах старе обладнання, на ньому неможливо готувати парову їжу»

Паралельно зі впровадженням нового меню реформа передбачає модернізацію харчоблоків у закладах освіти: ремонти і встановлення сучасного обладнання. Держава виділяє на це субвенції. На них із доплатами з місцевих бюджетів у 2020—2021 роках оновили 3107 шкіл (усього в Україні шкіл більше 14 000).

На 2022 рік у держбюджет заклали субвенцію в розмірі 1,5 мільярда гривень. Органи місцевого самоврядування можуть подати проєкти з модернізації й отримати на це гроші.

У списку рекомендованого МОН обладнання для харчоблоків першою стоїть пароконвекційна піч. Утім, поки що не всі школи мають можливість її встановити. Євген Клопотенко зазначив, що «кожна школа може скласти власне меню, виходячи з власних можливостей і технічного оснащення».

Постанова Кабміну передбачає кейтеринг — можливість замовляти в школу доставку готових страв.

8

«Коли реформа харчування має завершитись?»

У постанові Кабміну немає чіткої дати. «Як показує досвід, у тих школах, які перейшли на нове шкільне харчування раніше і з вересня вже налагодили всі процеси, діти із задоволенням йдуть в шкільну їдальню (Наприклад, у Харківській санаторній школі № 13 почали переходити на нове меню ще у грудні 2019 року — прим. авт.). Тим, які почали тільки в січні, звичайно, знадобиться час для адаптації до нових вимог», — вважає Євген Клопотенко.

ПІДПИШІТЬСЯ НА TELEGRAM-КАНАЛ НАКИПІЛО, щоб бути в курсі свіжих новин

ПІДПИШІТЬСЯ НА TELEGRAM-КАНАЛ НАКИПІЛО

Оперативні та перевірені новини з Харкова