2020-й у Харкові. Спойлер — перемог немає - Накипіло
img

Олена Лептуга

  • 22 Грудня 2020

2020-й у Харкові. Спойлер — перемог немає


Передноворіччя — час списків, рейтингів і фанових новин. Інститут масової інформації теж не лишився осторонь і проаналізував топові теми найпопулярніших медіа Харкова.

Головна подія року

Новини про надзвичайні події та кримінал цього року поступилися матеріалам про пандемію. Починаючи з березня й протягом року відсоток контенту про коронавірус у деяких харківських медіа доходив до 54,6% у Kharkiv.Today. У листопаді найбільший показник був у видання «Харьковские известия» — 43%.

Умовно такі тексти можна поділити на: експертні поради; розповіді «бувалих»; опитування; розвінчання фейків й маніпуляцій навколо коронавірусу; надихаючі історії; шляхи виходу з карантину.

Основні спікери цих новин – місцева влада, українські політики й містяни. Подекуди політики вдавалися до маніпуляцій.

Головний ньюзмейкер року

Тут теж усе просто й без інтриги. Це — Геннадій Кернес і не тільки тому, що про його смерть написали всі харківські й національні медіа (та навіть деякі світові). Харківський міський голова був у центрі уваги журналістів упродовж усього року, передусім завдяки своїм неординарним висловлюванням. І, цитуючи Кернеса, медіа свідомо чи ні часто джинсували на його користь. Як у прикладі з KharkivToday, яке належить опонентам тодішнього мера.

«Если посмотреть на наш тандем с Ярославским, то мы движемся, как танк. Если посмотреть на Кучера, то он движется как моль, подъедая что-то непонятное», — оскорбился Кернес и нажаловался Зеленскому. 

Натомість у період виборів в аналізованих онлайнмедіа не було замовних матеріалів на підтримку Геннадія Кернеса. Його передвиборча кампанія переважно проходила офлайново: відкриття фонтану, подарунки, розміщення агітаційних матеріалів на зупинках міського й міжміського сполучення тощо. У медіа він згадувався як очільник міста, але без цитування. Упродовж 5-7 жовтня моніторинг ІМІ виявив лише 22 статті (2,5%) з 888, які мають ознаки політичної джинси та контрагітації щодо Кернеса.

Головна біда року

Осінь 2020-го виявилася трагічною для Харківського регіону. Так, 2 вересня масштабні лісові пожежі в Дворічанському та Чугуївському районах охопили площу близько 500 гектар. Повністю згоріло село Гороб'ївка, а вогонь не вщухав чотири дні. Про цю надзвичайну подію написали всі медіа Харкова. Лише на StatusQuo впродовж чотирьох днів вийшло 23 матеріали.

А 25 вересня під Чугуєвим впав і загорівся літак АН-26. Загинули 25 осіб, у тому числі 19 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил. Один курсант вижив і повернувся до навчання. Здебільшого медіа згадували загиблих, як от ВГороде.Харьков — «Навсегда остались в небе: кем были погибшие в авиакатастрофе АН-26 под Харьковом». Напередодні виборів політики не нехтували нагодою попіаритися, навіть якщо це стосувалося трагедії. Як приклад — опублікований у розділі «Новини компаній» на сайті 057.ua матеріал про реакцію тодішнього очільника області й у подальшому кандидата в мери Харкова Олексія Кучера, в якій він розповідав про “пріоритети — увагу і допомогу родичам”. Більшість політиків відреагували обіцянками допомогти й розслідувати трагедію, попри те слідство й досі триває.

Головна перемога року 

Опитування місцевих журналістів виявило не так і багато перемог у Харкові. Колеги згадували можливість платити за проїзд у метро банківською карткою, запуск нових тролейбусів, ремонт доріг в області, зрештою – відкриття ще одного бару. Але, будемо чесними, всі це події годяться для стрічки новин, а не для топу. Сподіваємося, що наступного року в харківських журналістів буде більше приводів писати справді журналістські матеріали за журналістськими стандартами про здобутки. 

А поки переможницею року вважаємо харківську культуру: концерти просто неба, вихід нової книжки Сергія Жадана, проведення міжнародного соціально-культурного фестивалю Plan B.   

...2021-й для Харкова буде точно новим. У нього наш регіон входить на другому місці за статистикою захворюваності на коронавірус, з новою очільницею області й без мера. Тож журналістам буде, про що писати, головне, щоб це відбувалося за стандартами. Головне, щоб наступний рік минув без перешкоджання професійній діяльності медійників, адже в цьому зафіксовано аж чотири напади на журналістів.


Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews. 

ПІДПИШІТЬСЯ НА TELEGRAM-КАНАЛ НАКИПІЛО, щоб бути в курсі свіжих новин

ПІДПИШІТЬСЯ НА TELEGRAM-КАНАЛ НАКИПІЛО

Оперативні та перевірені новини з Харкова